Поискай оферта съобразена с Вашите нужди
Тествай демо весия Запознайте се с възможностите на продукта.

Стилстрой Трейдинг и SugarCRM

SugarCRM дава възможност да следим във всеки един момент ангажиментите си към всички наши клиенти и партньори, както и да отбелязваме срещи или други събития чрез въвеждането им в специален календар.

Представете Вашата компания накратко.

СТИЛСТРОЙ ТРЕЙДИНГ е основана през 1996 г. Тя е лидер в областта на осъществяването на архитектурни проекти за декорация на интериор и екстериор. В качеството си също така на дистрибутор на продукти за интериорен, екстериорен дизайн и подови настилки, СТИЛСТРОЙ ТРЕЙДИНГ си партнира с компании от Белгия, Франция, Германия и Италия.

Кое наложи използването на SugarCRM?

В нашия бизнес сътрудничим ежедневно с архитектурни бюра, интериорни дизайнери, строителни фирми, търговски обекти и други. Целта на нашият екип е да предоставя бързо и прецизно обслужване на своите партньори, което породи нуждата от обновяване на софтуера ни с нова, по-добра система за обслужване на  клиентската мрежа.

Тъй като броят на клиентите ни непрекъснато се разраства, допълнителното ни изискване беше платформа, която да съхранява пълна информация за клиентите и сътрудниците ни, включително изисквания, задължения и цялостните ни отношения с тях.

Доволни ли сте от SugarCRM?

Да, SugarCRM дава възможност да следим във всеки един момент ангажиментите си към всички наши клиенти и партньори, както и да отбелязваме срещи или други събития чрез въвеждането им в специален календар. Благодарение на платформата можем да съхраняваме цялата хронология на търговските преговори - обаждания, срещи, договори, поръчки. Лесният достъп до пълната информация за нашите клиенти допринася за изпълнението на нашия стандарт на бързо и ефективно обслужване.

Освен това SugarCRM дава възможност и за прецизно планиране на маркетингови кампании, като включва опция за индивидуално обръщение не само към настоящите, но и към потенциалните ни клиенти. За постоянно разрастващата се мрежа от наши клиенти допринася и този индивидуален подход.

Накратко, системата SugarCRM спомага още по-прецизно да следим и изпълняваме задълженията си към клиенти и сътрудници – качество, незаменимо в изпълнението на високия стандарт на обслужване, с който се гордеем.

© Copyright Microinvest, 2011